Hoppa till innehåll

Vanliga frågor och svar

Påverkar keratos pilaris hela kroppen?

Trots att det är möjligt, är det ganska ovanligt att få keratosis pilaris på hela kroppen. Karakteristiskt för prickarna vid keratosis pilaris är att de uppstår på baksidan av överarmarna. Andra vanliga platser inkluderar lår och skinkor och ibland ansiktet. Det påverkar inte ögon, mun, handflator eller fotsulor.

Kan keratosis pilaris botas helt?

Det finns inget tillgängligt botemedel, mirakelpiller, eller allmänt effektiv behandling för keratosis pilaris. Det försvinner ibland helt av sig själv utan behandling.

Kommer jag växa ur keratosis pilaris?

Keratosis pilaris förbättras vanligtvis med ökande ålder. KP kan även spontant försvinna helt efter puberteten. Men oftast är tillståndet kroniskt med periodiska uppblossningar och förbättringar. Många vuxna har fortfarande hudåkomman i deras 40 och 50 årsålder.

Är keratosis pilaris smittsamt?

Det är inte smittsam. Det är inte en infektion och orsakas inte av en svamp, bakterie eller virus. Människor kan inte föra det vidare till någon annan genom hudkontakt och inte få det av någon annan. Vissa människor är helt enkelt mer benägna att utveckla KP grund av genetik och hudtyp.

Har diet något att göra med keratosis pilaris?

Sammantaget verkar kost inte påverka keratosis pilaris. A-vitaminbrist kan ge liknande symptom som KP, men det är inte en känd orsak till KP.

Vilka möjliga komplikationer kan man få av keratosis pilaris?

Komplikationer är ovanliga eftersom det är främst en kosmetisk hudåkomma. Men tillfällig missfärgning av huden som kallas post-inflammatorisk hypopigmentering (ljusare än den vanliga hudfärgen) eller hyperpigmentering kan uppträda efter de inflammerade, röda prickarna har förbättrats eller efter en tillfällig uppblossning. Läs mer om hyperpigmentering.

Permanent ärrbildning kan i sällsynta fall förekomma p.g.a. djupt pillande på prickarna, alltför aggressiv behandling, eller annan inflammation.

4 kommentarer till “Vanliga frågor och svar”

 1. Hur ska man tänka angående solning och solljus? Det kan ju lätt bildas ärr om man utsätter området för sol men samtidigt är det svårt att inte exponera det under sommaren eller om man reser utomlands. Hur ska man skydda sig på bästa sätt? Upplever bitvis att mina prickar blev bättre med sol och bad men har fortfarande kvar dem sen förra sommaren vilket kanske innebär att det inte var så bra som jag trodde…

  1. Hej Anna! Får du alltså ärr av solen där du har haft KP? Då är nog det bästa att skydda med både kläder och bra med solskydd helt enkelt. Solskydd bör återappliceras var annan timme, det håller faktiskt inte så länge.
   Jag är inte hudläkare själv men de hudläkare jag har pratat med om KP har bara sagt att sol är bra mot KP, och det är vad jag själv har upplevt också.
   Mvh
   Simon

 2. Hej jag har pillat på mina prickar så att de har bildats ärr. Finns det någon kräm mot ärren så att de kan försvinna?

  1. Ärr som i röda märken? Det bästa som läker dem är tiden. Annars är laserbehandling det mest effektiva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.