Hoppa till innehåll

Vad orsakar keratosis pilaris?

Den exakta orsaken till keratosis pilaris är okänd. Det verkar finnas ett problem med överproduktion av keratin i delar av huden som kallas hyperkeratinisering. Keratosis pilaris tros delvis vara ärftligt (genetisk). Omkring 50% -70% av patienterna med KP har en känd genetisk predisposition och ofta många drabbade familjemedlemmar. Många individer har många familjemedlemmar med KP eller ”kycklinghud.” Den bakomliggande orsaken kan delvis vara relaterad till överkänslighetsreaktioner och övergripande torrhet i huden. KP är också nära relaterad till iktyos vulgaris, torr hud, allergier, säsongsbetonade allergier, rinit, astma, eksem och atopisk dermatit.

Knölarna i keratosis pilaris tycks uppstå som följd av en överdriven ansamling av keratin (mycket små, torra hud partiklar) vid öppningarna av enskilda hårsäckar. Hud som undersöks under mikroskop visar mild förtjockning, så kallad hyperkeratos och igentäppta hårsäckar. De övre hudlagren kan ha viss utvidgning av små, ytliga blodkärl och ger därmed huden ett rött utseende eller rodnad.

Vem får keratosis pilaris?

Vem som helst kan få KP. Även om det vanligtvis är en hudåkomma hos barn och ungdomar, kan det också ses i många vuxna. KP beräknas påverka ca 50% av alla ungdomar och cirka 40% av alla vuxna. Kvinnor blir oftare drabbade än män. Sjukdomen debuterar oftast inom de första 10 åren av livet och kan förvärras under puberteten. Dock kan keratosis pilaris börja i alla åldrar. En stor andel av de drabbade har andra familjemedlemmar med samma tillstånd. Det har allmänt setts i tvillingar. Keratosis pilaris ses också vid atopisk dermatit och patienter med mycket torr hud.

6 kommentarer till “Vad orsakar keratosis pilaris?”

 1. Hej. Jag har en dotter på 2.5 år som fått denna diagnos hos läkare på barn mottagningen i Sundsvall. Hon har haft åkomman sedan 6 mån och ingen allergi som är kopplad. Det började på kinderna men har med tiden förvärrats och det är nu på hela benen och skinka och rumt om hela armarna. Allra värst på låren, därefter kinderna.
  Jag undrar vad jag kan ge min dotter för behandling? Vill kunna hålla det i schack och få ner de värsta. Det ända vi får från barn är kortison salva och miniderm som inte hjälper ett dugg.
  / orolig förälder som vill sitt barns bästa

  1. Jag vill gärna inte ge råd om hur du ska behandla din unga dotter. Det bästa är att besökare en bra läkare, gärna en hudläkare.

   Mvh
   Simon

 2. Hej! Jag är 15 år och har haft som knottrig hud på ben och armar (enbart) och har inte kollat upp det men antar att det är detta. Om jag inte störs mycket är det ändå farligt på något sätt? Går detta att behandla?
  Tacksam för svar!

  1. Hej Hej, det är helt ofarligt. Det finns ingen ”permanent” behandling utan man får smörja regelbundet med krämer för att hålla det borta. Det brukar ofta bli bättre med åldern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.