Hoppa till innehåll

Rekommenderade produkter mot Keratosis Pilaris

Avancerade hudvårdsmärken med AHA-syror, salicylsyra (BHA) och PHA-syror

Perfect Image, NeoStrata, Mene&Moy, Jan MariniExuviance m.fl

Avancerade hudvårdsmärken med produkter som innehåller AHA och PHA syror, även salicylsyra kan vara till stor hjälp. Syror i mängden 5-15% av produktens innehåll brukar vara bra, därför rekommenderar vi att man börjar med de mildaste produkterna. Mer än 15% kan ofta göra besvären värre. För många är redan 15% för mycket.

Syrorna hjälper till att avlägsna de yttre, döda och keratiniserade hudcellerna från huden, och avlägsna det som ansamlas i porerna och orsakar keratosis pilaris. Många av produkterna är bra men här rekommenderar vi några som fungerar extra bra mot keratosis pilaris.

#1 Bästa Lotion

Perfect Image Gly + Sal Exfoliating Body Lotion

Mild kroppslotion. Bra att testa i början och för dig med känslig hy. Innehåller både glykolsyra och salicylsyra för bästa effekt. Fungerar även på ansikte.

Storlek: 240 ml
Pris: ca 399 kr
Köp på dermastore

Använder den på ryggen och låren och jag ser stora skillnader på keratosis och finnar. Ibland det sticker efter applicering

Kat

#1 Bästa Skrubb

Skrubb: Jan Marini Bioglycolic Resurfacing Body Scrub

Bodyskrubb med 15% glykolsyra. Avlägsnar döda hudceller och hjälper mot keratosis pilaris. Eftersom den höga koncentrationen sköljs av ganska fort passar den även bra för de flesta med känslig hy!

Storlek: 355 ml
Pris: ca 450-500 kr
Köp på dermastore

neostrata-ultra-smoothing-lotionMellan: NeoStrata Ultra Smoothing Lotion

Ansikts- och kroppslotion med 8% glykolsyra och 2% citronsyra som hjälper till att exfoliera det yttre hudlagret vilket hjälper mot keratosis pilaris. En bra lotion att börja med om du har normaltålig hy. Rekommenderas

Storlek: 200ml
Pris: ca 399 kr
Köp på dermastore

neostrata-lotion-plusStark: NeoStrata Lotion Plus

Ansikts- och kroppslotion med 15% glykolsyra som hjälper till att exfoliera det yttre hudlagret vilket hjälper mot keratosis pilaris. För dig som inte blivit hjälpt av mildare styrkor men som ändå tål dem utan irritation.

Storlek: 200ml
Pris: ca 399 kr
Köp på dermastore

jan-marini-bioglycolic-hand-body-lotionStark: Jan Marini Bioglycolic Hand & Body Lotion

Är ett bra alternativ till NeoStrata Lotion Plus om du vill ha en stark lotion, men är dyrare därför föredrar vi NeoStrata. Föredrar du Jan Marini skall du välja denna. Innehåller 15% glykolsyra.

Storlek: 114 g
Pris: ca 400 kr
Köp på dermastore

mene-moy-advanced-body-lotionMycket stark: Mene&Moy Advanced C Body Lotion

Mycket stark kroppslotion med hela 30% glykolsyra. För dig som har testat allt. Om det har blivit bättre med 15% glykolsyra men inte försvunnit helt efter lång tids användning.

Storlek: 150ml
Pris: ca 650 kr
Köp på dermastore

Differin – Ett receptbelagt läkemedel

differinDifferin är ett mycket effektivt läkemedel som fungerar genom att hindra keratinisering av hudcellerna (alltså förhårdningen av de yttersta hudcellerna som lägger sig som en propp i porerna), samt genom att hämma inflammation. Tyvärr är detta ett receptbelagt läkemedel. Detta betyder att du måste uppsöka en läkare för att kunna få tag i det. Dessvärre används det inte heller officiellt mot keratosis pilaris, utan det är ett läkemedel mot acne. Det betyder att det inte är säkert att din läkare vill skriva ut det mot keratosis pilaris.

Fenuril och Calmuril – Mjukgörande krämer med karbamid (och mjölksyra)

Dessa krämer är klassade som läkemedel och är mycket bra mjukgörande och återfuktande krämer som du kan använda dagligen. Välj en av dem, vi rekommenderar Calmuril även om den är lite dyrare. Använd gärna två gånger per dag, t.ex. morgon och kväll. Använd även efter varje dusch eller bad. Du kan köpa dem på apotek. De finns både som tub och pumpflaska.

fenuril-tubFenuril

Fenuril innehåller de fuktbindande ämnena karbamid (4%) och natriumklorid (4%) och verkar mjukgörande på torr hud. Kombinationen av karbamid och natriumklorid ökar hudens vattenbindande förmåga. Relativt mild och tolereras i ansiktet för de flesta. Läs mer om Fenuril här

Finns som:
50 g tub, pris ca 30kr
100 g tub, pris ca 50kr
400 g flaska, pris ca 170 kr

calmuril-tubCalmuril

Calmuril är en mjukgörande kräm som innehåller 10% karbamid och 5% mjölksyraCalmuril binder vatten och mjukar upp hudens hornlager. Fuktigheten i huden ökar, förtjockad hud mjukas upp och benägenheten att fjälla minskar. Calmuril kan dessutom lugna klåda. Calmuril brukar inte finnas framme på apoteken utan finns bakom disk så du kan behöva fråga efter den. Läs mer om Calmuril här

Finns som:
100 g tub, pris ca 70 kr
400 g flaska, pris ca 270 kr Rekommenderas

HTH

Flera krämer och lotions från HTH innehåller de fuktbindande ämnena karbamid, mjölksyra och betain, som alla finns naturligt i huden. HTH Original Lotion innehåller 10% karbamid och 5% mjölksyra.

45 kommentarer till “Rekommenderade produkter mot Keratosis Pilaris”

 1. Ang rekommenderade krämer.
  Jag har köpt Calmuril på Apoteket och har nu börjat smörja med det, ska jag kombinera med Neostrata lotion plus eller ska jag börja med endast Calmuril och se vad det har för effekt först? Vill ju gärna se resultat så snart som möjligt;)

  1. KeratosisPilaris

   Hej Eva,
   Jag skulle rekommendera dig att börja med endast Calmuril. Använder du dessutom lotion plus direkt kan det bli för starkt och irritera mer än vad det hjälper.
   Lycka till!
   Mvh
   Simon

   1. Hej igen
    Efter en veckas smörjande med Calmuril ser det ut som de röda prickarna på överarmen är fler och mer irriterade. Kan det bli så i början och sedan vända och bli bättre? Tror du att jag ska göra uppehåll eller prova något annat.
    Tack för bra sida:)
    //Eva

    1. Hej igen Eva!
     Verkar som att svaret jag skrev tidigare inte dök upp 🙁 Ja det kan bli så till en början, hur har det blivit nu? Calmuril kan dessutom vara lite irriterande med tanke på den höga koncentrationen av ingredienser.
     Du kan testa Fenuril som är är mildare. Eller så kan du testa att kombinera med en skrubb, t.ex. den från Jan Marini.
     Mvh
     Simon

 2. Jag studerar till hudterapeut och har keratosis pilaris och har så att detta uppkommer väldigt periodvis. Jag älskar Exuviance och har använt mig mycket av deras produkter och dem har gjort sig jätte bra på KP, dock så har deras kroppslotion varit lite för mild så jag har då jag ser att KP:n håller på att uppkomma lagt på ett lager av Exuviance Heel repair (lite mer koncentrerad AHA och PHA och används egentligen på ”grövre” områden som armbågar, knän och hälar) och det som håller på att uppkomma försvinner inom några dagar, Heel repair finns att köpa för ca.200:- och är väldigt dryg, -en stark rekommendation!

  Med vänlig hälsning,
  Matilda

  1. Det vill vi gärna inte ge råd om. Prata gärna med personalen på apotek om fenuril eller calmuril kan vara lämpligt.

  2. Hej, vi fick tips om att börja med canoderm till vår 3-åring. Det har gjort jätte stor skillnad. Men om det inte hjälpt skulle vi prova calmuril.

 3. Hej

  Rekommenderar ni en skrubb med glykolsyra framför exfolierande skrubb? Eller är det samma sak?

  Läst att exfolierande skrubb är bra samt att man kompletterar med en salva innehållande salicylsyra.

  mvh Emelie

  1. Hej Emelie,
   En skrubb är ju alltid exfolierande. Exfoliera betyder ju helt enkelt att avlägsna de översta hudcellerna.
   En skrubb innehåller ju alltid någon sorts korn som gör det. Den kan även innehålla en syra som hjälper till att exfoliera kemiskt. T.ex. glykolyra, mjölksyra eller salicylsyra.
   Använder du en salva/kräm/lotion med någon syra efter skrubben så behöver skrubben inte innehålla syra. Skrubben är ju ändå inte på huden under så lång tid så syran hinner inte verka så länge.
   En skrubb (med eller utan syra spelar ingen stor roll då) + lotion/kräm/salva med syra är en bra kombination.

 4. Hej jag har eventuellt kp (ej läkarutlåtelse) men känns som det!! och har nu fått på ryggen, innan endast låren och överarmarna, känner att jag inte vet riktigt hur jag ska göra, vilka krämer och skrubb rekomenderas ? Ammar även . har det nån betydelse, finns det bra produkter från apotek? Mvh katarina

  1. Hej! Calmuril som du kan köpa på apotek är en bra början. Även om personalen på apotek inte är läkare så kan de säkert hjälpa dig se om det är keratosis pilaris eller inte.
   Det är mycket vanligare att felaktigt tro att keratosis pilaris är t.ex. acne än tvärtom. Vill du även ha en skrubb kan du se här ovan vilka vi rekommenderar.

   Mvh
   Simon

 5. Hej!

  Hut ska jag börja behandla? Allt ifrån skrubb till lotions? Vad behöver jag för produkter?

  Med vänlig hälsning,
  Julia Lindberg

  1. Hej Julia,
   Calmuril som du kan köpa på apotek är en bra produkt att testa i början. Får du ingen förbättring efter några veckor kan du testa även med skrubb.
   Du kan testa även med skrubb direkt om du vill, men vill du komma undan så billigt och bra som möjligt i början så är Calmuril förmodligen det bästa.
   Hjälper inte Calmuril + skrubb kan du testa att byta ut Calmuril mot någon av de lotions med AHA/PHA/salicylsyra som vi rekommenderar ovan.

   Mvh
   Simon

  1. Hej Emma,
   Ja alla produkter här fungerar även för ansiktet. Var försiktig med skrubbarna bara och skrubba inte för hårt. De allra starkaste syra-produkterna är heller inget du ska börja med, utan börja med de svaga till mellanstarka produkterna.

 6. Hej!
  Jag har alltid haft KP sen ung ålder och det har alltid varit svår KP. Nu vill jag börja med en ordentlig behandling. Eftersom jag har svår KP så känner jag att milda exfolierings krämer inte kommer funka på mig, eller tänker jag fel? Är det bra början att börja använda NeoStrata Ultra Smoothing Lotion? Eller ska jag börja med NeoStrata Lotion Plus?

  MVH
  Pernila,

  1. Hej Pernila,
   Har du inte använt produkter med syror i tidigare mot KP så rekommenderar jag ändå att du börjar med NeoStrata Ultra Smoothing Lotion som är de svagare av dessa 2.
   Många säger det att starkare produkter inte gjort mer nytta och att mildare hjälpte mer. Så det är bäst att börja ganska svagt.

 7. vill bara göra ett litet tillägg… Differin kan förskrivas av distriktsköterska, eller sjuksköterska med förskrivningsrätt. Kan kanskeunderlätta att veta det…

 8. Hej,
  Jag har ett barn på 3,5 år med keratosis pilaris, och jag läser om ovan krämer och skrubber och blir osäker på vad jag ska prova på barnet? Både skrubb och kräm i kombination har jag hört ska vara bäst, stämmer det?

  Jag har en neostrata lotion hemma till mig själv (som jag inte använder pga svider och lät när det kommer till mig själv), men vill inte ta den till barnet bara för att jag har den hemma. Vill ha det bästa till en så liten, så snälla hjälp mig med vad jag borde börja med?

  Mvh Annie

  1. Hej Annie,
   Först och främst se till att ditt barn får i sig en hälsosam kost. Det finns tecken på att KP kan orsakas bl.a. av för lite vitamin a och för lite omega 3 (i förhållande till omega 6).
   Sedan om du ska använda en kräm, börja med de mildaste varianterna för ett så litet barn. T.ex. fenuril eller calmuril, rådfråga helst på apotek om det är någon minsta ålder på dessa produkter.

 9. Stephanie Lingmert Karlsson

  Hej,
  På förstasidan står det att man bör använda en av de olika syrorna. Bör man ej kombinera?

  Med vänliga hälsningar,
  Stephanie

  1. Hej Stephanie,
   Jodå det kan gå bra att kombinera och många produkter innehåller redan kombinationer. Sålänge det inte blir för mycket syra som över-irriterar huden.

 10. Tänkte börja använda Calmuril och applicera det på min rygg. Men jag har en väldigt fet hy på ryggen gå rfet bra att använda den ändå?

  1. Hej Alicia,
   Det kan vara bra att tvätta ryggen först med en rengöring som tar bort den feta hinnan på huden. Annars går det helt ok med Calmuril ändå.

 11. Hej!
  Jag har KP på mina armar, bröst, lår och vader. Jag har testat en del lotion och duschkräm (dock inget som du har rekommenderat ovan), men det ger inte mycket skillnad än innan. Vilken produkt rekommenderar du att jag ska prova för att få det bästa resultatet.

  Med vänlig hälsning,
  Johan

  1. Hej Johan,
   Det finns belägg för att A-vitaminbrist och/eller omega 3 brist kan vara en orsakande faktor vid KP. Det har hjälpt mig själv och många andra. Tips: Testa kosttillskott med a-vitamin under ett flertal veckor, i kombination med ordentlig dos högkvalitativ omega 3.
   Mvh
   Simon

 12. Hej! Jag har testat Calmuril mot min KP på armarna men det gav mig eksemliknande utslag i armvecken och svullnad, värmekänsla och rodnad över delar av armarna, dock upplevde jag att huden faktiskt blev mjukare och prickarna blev färre! Apoteket rekommenderade en mildare hudkräm med 5% karbamid som ska vara mjukgörande, dock har den försämrad effekt på mina armar! huden känns strävare än någonsin, krämen sitter ovanpå huden och ”rullar” av i klumpar. Vilka produkter rekommenderar ni?

  1. Hej Helena,
   Du kan även testa kosttillskott med Vitamin A och Omega 3. Det finns belägg för att brist på dessa kan vara orsak till keratosis pilaris. Testa en hög dos av båda under några veckor.
   Däremot inte FÖR hög dos av Vitamin A, eftersom det kan bli toxiskt för levern.

 13. Hej
  Både jag och min dotter har troligtvis KP, min dotter mer än mig. Vi har fått tips av läkare att smörja med mjukgörande. Inget hjälper, hon är nu 9år. Vad för krämer kan ni tipsa mig att använda på henne?

 14. Hej det verkar inte gå att få tag på ”Mene&Moy Advanced C Body Lotion”, verkar utgått överallt, om nån hittar tipsa gärna:

 15. Enligt några källor jag sett på nätet – en studie som använde hth original lotion, och personer som skrivit på Reddit att de mailat företaget och frågat – innehåller HTH Original 10% karbamid och 5% mjölksyra. (Urea/karbamid är första ingrediensen på listan efter vatten.)

 16. Hej. Jag funderar på om man kan använda sig av mellan Neostrata och Calmuril eller är det för mycket? Räcker det med en av dom? Har aldrig provat någon av dom innan.
  Har KP på armarna och lite på låren.

  1. Hej Kajsa,
   Använder du dem samtidigt så blir det med stor sannolikhet för mycket för huden. Jag skulle personligen testa den ena i några veckor, fungerar inte det, testa den andra i några veckor.
   Du kan även testa kosttillskott med högkvalitativ vitamin a och omega 3.
   Mvh
   Simon

  1. Hej Dahlia,
   När det gäller ett så litet barn, se först med läkare om det verkligen är keratosis pilaris, om du inte redan gjort det. Sedan vill inte vi ge produktrekommendationer när det gäller så små barn.
   Mvh
   Simon

  1. Hej Tilda!
   Det finns inget riktigt svar på detta, för det varierar nämligen från person till person. Du kan bara testa dig fram.
   Samma sak är det med huruvida en hög eller låg %-styrka fungerar bäst. För en del personer är det bättre med låg styrka, för andra med högre styrka.

   Mvh
   Simon

 17. Hej!
  Jag uppfattar på era tidigare svar kring kombination av skrubb och lotion att det inte spelar någon roll om skrubben innehåller exfolierande syror eller inte, så länge den lotion man använder gör det. Men jag undrar om man kan få en extra stark exfoliering och därmed även verkan på KP genom att ha syra i både skrubben och i lotion? Eller är det tvärtom för mycket för huden? Jag har hört att enbart skrubb utan syra inte hjälper alls mot KP då problemet inte sitter på ytan. Så jag blir förvirrad när ni skriver att man ska använda en vanlig skrubb utan syra när man har en lotion med en syra i.
  Tack för svar!

  1. Hej Tiffany,
   Skrubben exfolierar genom mekanisk påverkan under så kort tid att syran där i inte gör någon större skillnad om du ändå har på en lotion efteråt som du låter sitta kvar.
   Du kan självklart testa skrubb både med och utan och se vad som fungerar bäst för dig.

   Mvh
   Simon

 18. Hej! Jag har haft KP sen jag var väldigt liten och har extremt mycket på armarna men även på kinderna. Har en kräm till mina armar som jag tycker är väldigt bra, men har problem att hitta en bra produkt till just mina kinder, funkar dessa produkter till ansiktet också eller finns de några andra produkter som skulle kunna funka till mina kinder?

  1. Hej Hilda,
   Ja de mildare av produkterna tolereras väl i ansiktet av de flesta personer. T.ex. Fenuril och HTH.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.